Forum NOKIA E63

Forum dla użytkowników telefonu Nokia E63. Masz telefon Nokia E63? Forum - porady, tutoriale, pomoc, aplikacje, motywy
Promocja językowa LINGO

Wyrabianie certyfikatu

Porady i tutoriale dla telefonu Nokia E63

Wyrabianie certyfikatu

Postprzez suchytwardo » N sie 16, 2009 2:25 pm

* W przypadku posiadania konta na OPDA - ignorujemy punkty od 1 do 4 - pamiętamy tylko o zalogowaniu się.

1. Wchodzimy na http://www.opda.net.cn

2. Klikamy na register,

3. Teraz wpisujemy swoje dane do rejestracji na forum wypełniając puste pola w takiej kolejności:

-odpowiadamy na pytanie
-nick

-hasło
-powtórz hasło
-email
-tej pozycji nie zaznaczaj
-potwierdź rejestracje.

4. Po udanej rejestracji pokaże nam się potwierdzenie.

wchodzimy na stronę systemu certyfikacji (po angielsku)
http://www.opda.net.cn/plugin.php?id...t&action=apply

I teraz wg obrazka:
Obrazek
W pozycji gdzie jest cyfra 1 - wpisujemy numer IMEI naszego telefonu
W pozycji gdzie jest cyfra 2 - wpisujemy numer telefonu poprzedzony cyfrą 15 (dokładny opis w poście nr 4)

po czym klikamy na przycisk (Apply) celem zatwierdzenia.

Powinniśmy otrzymać potwierdzenie złożenia zamówienia na certyfikat.

Jeżeli Nas automatycznie nie przeniosło na zakładkę oznaczoną na screenie cyfrą 3 (My Certificates ) klikamy w nią i otrzymujemy taki widok:

Zobaczymy wtedy dane, które podaliśmy do wyrobienia certyfikatu.

W tym momencie dobrze jest stronę dodać do zakładek (ctrl + D)

Teraz pozostaje nam czekać - kilka/kilkanaście godzin. To zależy od ilości certyfikatów, które na OPDA mają do wyrobienia.
Mój był gotowy na drugi dzień rano po 7:00

W momencie wyrobienia przez OPDA certyfikatu i klucza w ostatniej kolumnie (Download) pojawią się napisy: niebieski i czerwony.

W przypadku kliknięcia na niebieski link (1) otrzymujemy możliwość ściągnięcia certyfikatu (3) i klucza (4) za darmo (bez punktów OPDA) za pomocą chińskiej aplikacji dostępnej pod linkiem oznaczonym na rysunku cyferką (2)
Ściągamy aplikację Thunder i instalujemy ją.
Można skorzystać z tego wątku na OPDA do ściągnięcia Thunder i angielskiego pakietu językowego:
http://www.opda.net.cn/thread-182269-1-1.html
Integruje się ona z przeglądarką Internet Explorer.
Z poziomu Internet Explorera klikamy na cer i key i klikamy zapis
Obrazek

Na certyfikat czekałem osobiście 7h niektórzy dostali nawet po 3h ale to zależy od dnia i ile mają zleceń więc nie ma sie czym martwić i cierpliwie trzeba czekać max do 2dni

Tutorial napisany przez : Binek
suchytwardo

Re: Wyrabianie certyfikatu

Postprzez vtr » N sie 23, 2009 12:50 pm

Za cholere nie moge sie zarejestrowac.. Cały czas mi wyskakuje (wsrod tych chinskich znaczków), ze cos z mailem jest nie tak i jak klikam ten przycisk pod tym komunikatem to mnie cofa z powrotem do rejestracji :(
Wyglada to tak:
Obrazek
vtr

Postprzez suchytwardo » N sie 23, 2009 3:54 pm

może już sie zarejestrowałeś i nie można ponownie na ten sam email
suchytwardo

Postprzez vtr » N sie 23, 2009 6:07 pm

Niemozliwe. Tez tak myślałem i probowałem sie zalogowac, ale nic z tego. Probowałem z roznymi mailami, nazwami kont i nic

EDIT:
Na firefox'ie nie chcialo, a na ie w koncu poszło :) Wszystko to co prawda nieco inaczej wyglada w moim wypadku niz na tych rysunkach, ale jakos sobie poradziłem i mam nadzieje ze sie uda i w koncu odpale CorePlayera :)
vtr

Postprzez marglcia » Cz sie 27, 2009 12:01 pm

ja złożyłam zamówienie na swój certyfikat na imobile... nie dość, że czekałam ponad tydzień to dostałam jakąś aplikacje signtools bez certyfikatu (*.cer czy *.key) :twisted:
zastanawiam się nad wyrobieniem certyfikatu na OPDA ale... zastanawia mnie czy takie podawanie nr telefonu i nr IMEI jest bezpieczne... czy to nie jest jakaś doskonała baza danych... może się doszukuje teorii spiskowych ale... ? co sądzicie? a może wyrobić po prostu certyfikat i nie marudzić? ;)
marglcia

Postprzez suchytwardo » Cz sie 27, 2009 1:40 pm

ale to i tak nawet jak imei ktoś wykorzysta i w razie problemów to masz dowód na to że telefon jest twój i masz dowód zakupu. I ogólnie nr imei są nadawane przez producentów fabrycznie wiec nie ma mniejsza na powtórki i oszustwa. Chyba, że zgubiłeś papiery i nie chcesz ryzykować stratą telefonu.
suchytwardo

Postprzez penar » So wrz 05, 2009 10:36 pm

witam
a czy istnieje jakiś sofcik żeby samemu sobie takie certyfikaty wygenerować? po co czekać ileś tam godzin.
ja właśnie mam problem z tym tutorialem, czy kurde nie ma takiej stronki w jakims normalnym języku???

w końcu mi się udało zarejestrować na tej chinskiej stronce - skorzystałem z translate.google.com ;)
Ostatnio edytowano N wrz 06, 2009 9:14 am przez penar, łącznie edytowano 1 raz
penar

Postprzez suchytwardo » N wrz 06, 2009 9:42 am

nie ma niestety takiego czegoś aby było można samemu, podobno jest program i można go kupićale jego cena mija sie z celem z tego co pamiętam 200-300zł.
suchytwardo

Postprzez penar » Wt wrz 22, 2009 12:00 pm

jest już w "normalnym" języku opda
http://cer.opda.cn/en/index.php
rejestrujemy się - prosimy o certyfykat - parę dni i już jest.
penar

Postprzez damian8819 » Wt lis 10, 2009 7:46 pm

nie wiem co robie nie tak ale nie moge przejsc do punktu gdzie mam wpisac
,,W pozycji gdzie jest cyfra 2 - wpisujemy numer telefonu poprzedzony cyfrą 15 (dokładny opis w poście nr 4)"
ale jak patrze na stronie to pokazuje ze jutro o 1:09 bezie gotowy moj certyfikat.
ale nie mialem tego pkt co napisalem.
damian8819

Następna strona

Powrót do Porady, tutoriale