Forum NOKIA E63

Forum dla użytkowników telefonu Nokia E63. Masz telefon Nokia E63? Forum - porady, tutoriale, pomoc, aplikacje, motywy
Promocja językowa LINGO

Syntezator/ Mowa

Pytania do telefonu Nokia E63, czyli z serii jak to zrobić?

Syntezator/ Mowa

Postprzez sosna » Wt sie 25, 2009 11:32 pm

Witam,
jestem nowym szczęśliwym jak dotąd posiadaczem nokii e63, ale jak to nowy sprzet przystało problemów nigdy za wiele. Nie chce Wam tutaj robic bałaganu dlatego prosze o szybkie usniecie tego tematu. Ok do rzeczy...problem wygląda nastepujaco. Gdy dzwoni do mnie osoba ktora mam zapisana w ksiazce telefonicznej jej nazwa zostaje wyczytana przez angielski syntezator mowy.
Jest to naprawdę denerwuja i co najgorsze nie moge tego wylaczyc. Szukałem troche na necie i jakoś nie moglem natrafić na odpowiednie miejsce nawet zaczalem szukac w instrukcji obslugi ktora była w pudelku po telefonie....i nic. Może sie wam to wydac troche niedorzeczne, ale czasami z najprostszymi sprawami mozna sie zamotać. Dodam, że symbian i jego struktura jest mi znana z poprzedniego telefonu (N70). Pozdrawiam i proszę o szybka odpowiedzieć
sosna

Re: Syntezator/ Mowa

Postprzez santino590 » Śr sie 26, 2009 7:13 am

Wyłączyć można tutaj
Menu -> Profile -> Ogólny (przystosuj) -> Powiedz, kto dzwoni -> wyłączone

A jeśli Cie to interesuje, to możesz również wgrać polską mowę ;)
Pakiet głosowy Marta (1696.0 KB)
Kod: Zaznacz cały
http://nds1.nokia.com/files/support/global/phones/software/TTS_Marta-Polish.SIS

Nie testowałem jeszcze, bo nie mam kabla do telefonu :P
Ale wydaje mi się, że po instalacji ustawia się głos w:
Menu -> Narzędzia -> Mowa -> Głos

Pozdrawiam :D
Obrazek
santino590

Re: Syntezator/ Mowa

Postprzez suchytwardo » Śr sie 26, 2009 10:43 am

Po za głosem Marty trzeba ściągnąć jeszcze język, aby czytała po polsku.
Kod: Zaznacz cały
http://europe.nokia.com/get-support-and-software/download-software/text-to-speech#4

Wejdź na tą stronę i wybierz telefon E63 zapewne :P i język jaki chcesz mieć i głos do tego.

Od razu mówię że to rewelacja nie jest chociaż jak sie ustawi do czytania sms to nie jest takie złe :P da się jako tako zrozumieć i słuchać.
suchytwardo

Powrót do Pytania