Forum NOKIA E63

Forum dla użytkowników telefonu Nokia E63. Masz telefon Nokia E63? Forum - porady, tutoriale, pomoc, aplikacje, motywy
Promocja językowa LINGO

Podpisywanie aplikacji (moim zdaniem najszybsze)

Porady i tutoriale dla telefonu Nokia E63

Podpisywanie aplikacji (moim zdaniem najszybsze)

Postprzez suchytwardo » Pn sie 17, 2009 11:54 am

1. Musimy mieć wyrobiony certyfikat.
Opisane jest w tym temacie jak go uzyskać - wyrabianie-certyfikatu-t50.html

2. Musimy mieć zainstalowane w komputerze biblioteki NET Framework. Jeśli już masz omiń ten pkt.
Jeśli nie masz to pobierz je:

2.0 dla Win XP: http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=pl
3.5 dla Win XP: http://www.microsoft.com/downloads/deta ... layLang=pl
3.5 dla Win Vista: http://www.microsoft.com/downloads/deta ... layLang=pl

3. Pobierz oczywiście program do podpisywania. Genial SIS 2.0
http://www.sendspace.pl/file/426bca6722dbab6f18f0a86

4. Przechodzimy na zakładkę "Import".
Podajemy ścieżkę do pliku *.key certyfikatu.
Podajemy ścieżkę do pliku *.cer certyfikatu.
Klikamy przycisk "Import". Program importuje pliki certyfikatu do \GenialSIS\Profiles\(nazwa profilu).
Obrazek

5. Wpisujemy nazwę profilu jaką będziemy używać w Windowsie menu kontekstowym.
Przyciskamy "OK".

6. Przechodzimy na zakładkę Sign SIS/SISX.
Wybieramy utworzony profil z listy (W moim przypadku przypisałem nazwę Nokia e63 więc taką wybrałem).
Dodajemy profil do menu kontekstowego. Zamykamy program.

7. SAME PODPISYWANIE GDY BĘDZIEMY CHCIELI PODPISAĆ NASTĘPNĄ APLIKACJE NIE BĘDZIEMY MUSIELI POWTARZAĆ CAŁEJ PROCEDURY. (chyba, że na komputerze była przeprowadzona re instalacja systemu.
Klikamy prawym klawiszem myszy na aplikację.
Wybieramy pozycję "Sign with Genial SIS (w moim przypadku Nokia e63).
Aby rozpoznać czy aplikacja została podpisana patrz koniec nazwy aplikacji jeżeli jest zakończona signed_(nazwa profilu u mnie Nokia e63)
Obrazek

Mam nadzieje, że choć trochę pomogłem.
suchytwardo

Re: Podpisywanie aplikacji (moim zdaniem najszybsze)

Postprzez Kellus » So sie 29, 2009 9:54 pm

Proszę o pomoc

zrobiłem wszystko dokładnie tak jak jest tu opisane. Mam więc cer i key z OPDA załadowany do programu GenialSiS. Podpisuje plik i pojawia się w nazwie że jest już "signed". Przerzucam więc podpisany plik na kartę pamięci i staram się zainstalować. No i tutaj dokładnie to samo co przy niepodpisanych plikach: "Nie można zainstalować, ograniczenie przez certyfikat".

Jak ktoś ma pomysł co robię źle to proszę o wskazówki
Kellus

Postprzez suchytwardo » So sie 29, 2009 10:52 pm

wejdź jeszcze w menu>narzędzia>ustawienia>aplikacje>menadżer aplikacji
inst. oprogramowania "wszystko"
spr. certyfik. online "nie

może pomyliłeś sie podczas podawania imei i to nie jest certyfikat do tego telefonu.
Mi sie nie zdążyło nic takiego a aplikacji naprawdę dużo już podpisałem.
Jedynie mi sie wyświetliło tak na nie podpisanej.
A dzieje sie tylko z tą aplikacją czy także z innymi?
suchytwardo

Postprzez Kellus » N sie 30, 2009 8:29 pm

w ustawieniach telefonu jest ok. IMEI sprawdziłem 10 razy jest prawidłowy. Nie mam pojęcia o co chodzi. Mam pytanie jeszcze czy znaczenie ma że podpisuję aplikację na komputerze a potem przenoszę ją na karcie pamięci do telefonu? Może powinienem podpisywać plik bezpośrednio podłączając telefon przez usb do kompa (nie mam kabla usb ale zawsze mogę kupić). Dzieje się tak ze wszystkimi aplikacjami. Dziwna i denerwująca sprawa...
Kellus

Postprzez suchytwardo » N sie 30, 2009 9:53 pm

zanim kupiłem kabel też tak miałem, że przenosiłem na kartę ale mi chodziło bez problemu.
suchytwardo

Postprzez montixe » Wt lis 03, 2009 10:37 pm

Kellus napisał(a):Proszę o pomoc

zrobiłem wszystko dokładnie tak jak jest tu opisane. Mam więc cer i key z OPDA załadowany do programu GenialSiS. Podpisuje plik i pojawia się w nazwie że jest już "signed". Przerzucam więc podpisany plik na kartę pamięci i staram się zainstalować. No i tutaj dokładnie to samo co przy niepodpisanych plikach: "Nie można zainstalować, ograniczenie przez certyfikat".

mam to samo
wymysliles cos czy kupiles kabelek ?

edit:
jak podpisałem sobie poprzez stronę OPDA to zainstalowało się wszystko bez problemu
montixe

Postprzez QkiZ » Śr lut 03, 2010 2:32 pm

Zdobyłem program makekeys (do generowania kluczy i certyfikatu na własnym kompie) i signsis. Co prawda nigdzie nie musiałem podawać żadnego IMEI (to wydaje mi się podejrzane że strony generujące go rządają go od Was), ale mam klucz i certyfikat. Użyłem SignSIS do podpisania coreplayer'a. Niby wszystko, ale jak próbuje go zainstalować, to wywala mi dalej błąd o niezaufanym certyfikacie. A mam włączone w menedżerze aplikacji instalację wszystkiego i niesprawdzanie certyfikatów.
QkiZ

Powrót do Porady, tutoriale