Forum NOKIA E63

Forum dla użytkowników telefonu Nokia E63. Masz telefon Nokia E63? Forum - porady, tutoriale, pomoc, aplikacje, motywy
Promocja językowa LINGO

Kilka pytań od zielonego użytkownika

Pytania do telefonu Nokia E63, czyli z serii jak to zrobić?

Kilka pytań od zielonego użytkownika

Postprzez Piciek » So sie 21, 2010 10:34 pm

Witam wszystkich skorych do pomocy.
Nokie E63 mam od 2 dni. Jestem jednak kompletnie zielony i bardzo proszę o waszą pomoc.
Prosze mnie nie karcić i nie odsyłać do innych tematów.
Mam kilka pytań, na które odpowiedź zajmie wam chwilkę a ja bym szukał i główkował przez tydzień.

Otóż pierwszą sprawą jest GPS. Muszę dokupić jakiś moduł czy coś takiego, żeby BEZPŁATNIE mieć nawigację z telefonie?

Drugą rzeczą, od której powinienem zacząć jest łączenie telefonu z komputerem. Jak mam to zrobić skoro w pudełku nie było ani kabla USB ani nawet płyty ze sterownikami itp. Dostałem tylko papiery, słuchawki i ładowarke.

I jeszcze jedno pytanko gdyż ciekawość nie daje mi spać. Jakie formaty wideo obsługuje E63 ? Posiada aplikację Real Player, można pewnie wgrać też inne do odtwarzania plików wideo, więc pewnie nie ogranicza się tylko do 3GP i MP4. Odtwarza może RMVB?

Z góry dziękuje za pomoc.
Piciek

Re: Kilka pytań od zielonego użytkownika

Postprzez Marcian » Pt wrz 10, 2010 8:57 pm

Piciek

Jesli chcesz miec nawigacje na e63 to musisz dokupic GPS na bluetooth. Polecam GPS nokii LD-3W starszy jest i pewnie bedzie tani, albo nowszy nokia LD-4W, z innych firm to PENTAGRAM PathFinder P 3101. Nastepnie zainstalowac sobie na e63 program do nawigacji np. tomtoma na symbiana s60v3 z mapami i laczyc odbiornik GPS z E63 przez bluetooth i mozna smigac juz po polskich drogach.

Ja mam E63 od poniedzialku 6 wrzesnia i tez kabelka nie dostalem niestety, ale mozna zyc tez bez kabla, mozna telefon polaczyc z kompem przez bluetooth i przesylac sobie jakies pliki, ktore malo zajmuja, do wiekszych plikow zalecam kabelek micro usb albo czytniczek kart microSD i za kazdym razem wyjmowac karte z telefonu jak chce sie cos zgrac wiekszego.

Masz symbiana to mozesz sobie zainstalowac kilka odtwarzaczy filmow pod symbiana s60, jak kiedys mialem E50, potem E61 to mialem zainstalowanego SmartMovie na telefonie, a na kompie konwerter do tego programu i przerabialem sobie filmy avi do telefonu i ogladalem seriale na telefonie najczesciej w dlugich podrozach. Z tego co pamietam to format rmvb filmow z kompa nie dalo sie przerobic, ale od tego czasu jak mialem E50 i E61 to duzo sie pewnie zmienilo.
C35i>A50>T230>K700i>E50>E61>6300>M600i>E63
Marcian

Powrót do Pytania