Forum NOKIA E63

Forum dla użytkowników telefonu Nokia E63. Masz telefon Nokia E63? Forum - porady, tutoriale, pomoc, aplikacje, motywy
Promocja językowa LINGO

Gry z n-gage 2.0 na E63

Gry dla telefonu Nokia E63, czyli trochę przyjemności

Gry z n-gage 2.0 na E63

Postprzez Dezmo » Pt mar 26, 2010 4:41 pm

Już jakiś czas temu znalazlem program do obslugi gier z nokii ngage, ale ta wersja jest dopasowana do naszego, nietypowego ekranu (dziala także na E71)

Opis instalacji:
1. Musimy mieć zhackowany telefon bo potrzebny będzie dostęp do plików systemowych i rompatcher. W celu zhackowania telefonu polecam tutorial użytkownika suchytwardo http://www.forum.nokia-e63.pl/hakowanie-e63-t47.html

Przed wykonaniem następnych czynności mialem w ROMPatcher+ funkcję all patches na apply. Nie wiem czy to jest potrzebne, jednak na innych forach bylo to zalecane.

2. Pobieramy zamieszczony poniżej plik ngage dla e63_e71.zip i instalujemy na telefonie N-Gage Fixes V1.20(1459) S60v3 SymbianOS9.x Unsigned Cracked-huozu (najlepiej skopiować zawartość tego zipa na kartę pamięci gdyż później trzeba skopiować 2 pliki z poziomu naszej E63)
3. Folder 10202be9 kopiujemy do C:/private/10202be9 na telefonie (ja jako eksploratora plików, używam FExplorer Pro). Polecam zrobić kopie tego folderu na wszelki wypadek, jeśli już taki istnieje na naszym telefonie.
4. Plik playcommon kopiujemy do C: / resource / app
5. Restartujemy telefon (u mnie po tej czynności telefon przywrócil ustawienia domyslne, czyli tapeta, dzwonek, czas, data itp musialem ustawić od nowa)

Na karcie pamięci pojawil się folder n-gage do którego wrzucamy później instalki gier ngage 2.0. Po wrzuceniu gry na kartę otwieramy aplikację Games. Bedzie ona źle dopasowana do ekranu, ale gry dzialają już normalnie. Przed instalacją zalecam ustawienie w Rompatcher all patches na apply (po instalacji należy to wylaczyc).
Po chwili pokazuje się komunikat o wykrytej grze i o miejscu instalacji (karta, lub telefon). Gry dosc dlugo się instaluja na karcie, a że nie ma żadnego paska postępu instalacji proszę o cierpliwość. Po ukończeniu instalacji możemy odpalać grę.
W sumie mam 21 gier do ngage 2.0 w formacie sis. Narazie wrzucę pierwszą paczkę gier, a z czasem dodam następne.
Milej zabawy. Pozdrawiam

ngage dla e63_e71.zip
http://www.megaupload.com/?d=EZM5F46Y

1 paczka gier zawiera:
Asphalt.3
Block.Breaker.Deluxe
Bounce
Brain.Challenge
Brothers_In_Arms
Digital.Legends.One.v1.25
Dirk_Dagger (ta gra nie dziala na pelnym ekranie)
Dogz
FIFA.08

http://www.megaupload.com/?d=LSZ4477B

--------------------------------------------
Kolejne gry bede zamieszczal osobno. Jeśli chodzi o opisy gier i screen to można zobaczyć to na tej stronie :
http://www.n-gage.com/ngi/ngage/web/pl/en/showroom.html

Haslo do otwarcia spakowanych gier to e63nokia

Infinite.Dreams.Hooked.on.Creatures.of.the.Deep
http://www.megaupload.com/?d=F5R1H46Z

Capcom.Resident.Evil.Degeneration
http://www.megaupload.com/?d=RV6A5ZQ1

Konami.Metal.Gear.Solid
http://www.megaupload.com/?d=HY7YRET0
Ostatnio edytowano Pn mar 29, 2010 1:16 am przez Dezmo, łącznie edytowano 2 razy
Wysylam zaproszenia do lockerz. Więcej na www.dezmo87.blogspot.com
Dezmo

Re: Gry z n-gage 2.0 na E63

Postprzez suchytwardo » N mar 28, 2010 5:40 pm

przyklejam, dobra robota
suchytwardo

Postprzez tomekkk92 » Cz kwi 01, 2010 8:16 pm

dobra robota ;d a ma ktos jakas sportowa gre ??
tomekkk92

Postprzez whayduck » So kwi 17, 2010 12:32 pm

Witam

Postępowałem zgodnie z instrukcją zwaną "opis instalacji"...

Udało mi się wszystko zainstalować, ale:

1. W jaki sposób zmienić widok na landscape? (posiadam nokię e63 - ekran poziomo)
2. Dlaczego podczas instalacji niektórych gier wyskakuje error i komunikat a'la:
"Gra uszkodzona czy usunąć z karty pamięci?"
3. Proszę o instrukcję instalacji gier, ponieważ:
- zauważyłem, że żeby gra była widoczna musi być z rozszerzeniem xxx.ngage (prawda czy fałsz?)
- co w takim razie z grami, które kiedyś wrzucało się "luzem" do katalogu system ? (system/apps). Można je w jakiś sposób zainstalować, bądź konwertować do pliku xxx.ngage?
- pliki z rozszerzeniem xxx.sis
Co prawda udało mi się odszukać, że potrzebny jest program secman, ale po jego instalacji nie mogłem już uruchomić aplikacji od gier ngage.

Dlatego proszę o instrukcję na szybko i odpowiedzi typu można/nie można ;)

Z góry dziękuję i pozdrawiam
whayduck

Postprzez Dezmo » So kwi 17, 2010 1:37 pm

1. W jaki sposób zmienić widok na landscape? (posiadam nokię e63 - ekran poziomo)

Jeśli poprawnie zastosowales sie do punktu nr 2 powinieneś mieć widok landscape.

2. Dlaczego podczas instalacji niektórych gier wyskakuje error i komunikat a'la:
"Gra uszkodzona czy usunąć z karty pamięci?"

Aplikacja nie jest do końca przystosowana na nasze telefony więc nie wszystkie gry dzialaja.

zauważyłem, że żeby gra była widoczna musi być z rozszerzeniem xxx.ngage

Żeby gry byly widoczne przez aplikację ngage muszą być z roszerzeniem .sis. Jednak nie są to zwykle symbianowe gierki. Zobacz rozmiary niektórych z nich. Czy zwykle symbianowe gry zajmują 30-40 mb?

co w takim razie z grami, które kiedyś wrzucało się "luzem" do katalogu system ? (system/apps). Można je w jakiś sposób zainstalować, bądź konwertować do pliku xxx.ngage?
[/quote]
Instalujesz je normalnie. Nie można konwertować ich do pod program ngage. Z resztą w jakim celu chcesz to robić

Jeśli chodzi o program secman to sluży on do czego innego. Z tego co pamiętam do podpisywania aplikacji. Po co Ci podpisywać aplikacje jak masz shakowany telefon?
Dezmo

Postprzez whayduck » So kwi 17, 2010 8:33 pm

Landscape jest, ale nie zawsze.
Istnieje możliowść ustawienia tego trybu także w tytułach, które domyślnie odpalają się w trybie "ekranu pionowego" ?

Jeżeli chodzi o format pliku, to do katalogu "n-gage" na karcie pamięci wrzucałem już wszystko na chyba wszystkie możliwe sposoby:
- pliki sis
- całe gry z ngage w katalogu (system) (apps) (z lib'sami i bez)
- oraz pliki z rozszerzeniem .ngage

i tylko te ostatnie były widziane przez program ngage (z którego odpalam gry).

Próbowałem też instalować gry i programy (z rozszerzeniem .sis) przez managera plików oraz fexplorer'a.
W większości przypadków pojawia się komunikat:
"Instalacja xxx.sis niemożliwa!"

Niektóre jednak udaje się zainstalować...
Od czego to zależy??

Od samego początku zależało mi tylko na tym, by

Po pierwsze: odpalić Worms'y ze starego poczciwego n-gage
Bo te Wormsy, które w koncu udało mi się zainstalować Worms World Party na NGAGE 2.0 są okrojoną wersją.
Czy istnieje taka możliwość aby w jakiś sposób odpalić tytuły z pierwszego "gad'a"??

Drugi problem: instalować aplikacje (tu nie ma problemu) i gry rozszerzeniem .sis (tutaj zawsze pojawia się problem)

Temat będę męczył do upadłego, bowiem od dłuższego czasu nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi...
A WIDZIAŁEM FILM NA KTÓRYM NA TELEFONIE E63 ZOSTAŁY ODPALONE WORMS'Y Z GADA :/

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc
whayduck

Postprzez Dezmo » So kwi 17, 2010 11:27 pm

Ekran menu nie bedzie dzialal w trybie landscape. Musimy czekać, aż Nokia udostępni wersję na nasze fony. Jak na razie na stronie ngage nie ma E63 w telefonach kompatybilnych z tym programem, a jednak większość gier dziala.
Wormsy o których mówisz byly na starego ngage'a. Tam wlasnie używalo się libsów, colorfixów i innych cudów. Jednak nie bawilem sie jeszcze w to na mojej E63.
Jeśli chodzi o te aplikacje z roszerzeniem .sis, to ja wrzucam do folderu ngage pliki sis. Wyglądają tak samo jak zwykle gry czy programy symbianowe, ale instaluje je porgram ngage2.0
Wszystkie inne aplikacje wrzucam na karte i instaluje je z telefonu.
Dezmo

Powrót do Gry